Cel mai indicat loc de amplasare a dezumidificatorului

Actualizat pe 20 aprilie, 2023 de Maria

Daca in Occident, umiditatea este principalul factor ce determina familiile sa se mute in alte locuinte, in Romania se incearca remedierea acestei situatii cu ajutorul unui dezumidificator de camera de buna calitate. Aceste dispozitive, dezumidificatoarele de aer au rolul de a colecta surplusul de umiditate din aer, cu conditia sa fie amplasate in mod corespunzator.

Un mediu umed in orice casa reprezinta un disconfort major si riscuri severe pentru sanatatea membrilor familiei, dar si pentru bunurile detinute. Umiditatea in camera este inamicul numarul 1 care determina aparitia mucegaiului, acarienilor, iritatiilor pe piele, problemelor respiratorii si alergiilor sezoniere grave. Locuitorii unei case afectate de umiditate sunt predispusi la alergii, in timp ce peretii, mobilierul si cartile pot prezenta urme de uzura, putreziciune sau rugina.

Pentru ca foarte multi proprietari isi cumpara dezumidificatorul fara a sti exact cum functioneaza si unde trebuie sa fie amplasat astfel incat sa dea randamentul maxim, este necesara o informare corespunzatoare si de surse sigure in acest sens. Cu ajutorul acestor informatii, proprietarii vor identifica cel mai potrivit loc pentru amplasarea dezumidificatorului.

Cel mai indicat loc de amplasare a dezumidificatorului

Amplasarea dezumidificatorului la subsol

Dezumidificatoarele de aer sunt aparate de uz casnic folosite pentru a reduce umiditatea aerului din camere, din case si din birouri. Sunt folosite de regula pentru a elimina mirosurile de mucegai acolo unde nu exista un sistem de ventilatie, dar si in casele in care locatarii sufera de astm si de alergii. Modelele casnice pot elimina aerul incarcat ce tinde sa dezvolte mucegai si sunt de regula amplasate in colturile din camere, case sau birouri.

La subsol, unul din cele mai frecvente locuri in care se foloseste un dezumidificator pentru ca este cea mai umeda incapere din imobil, acest dispozitiv este important pentru ca elimina posibilitatea dezvoltarii fungilor si particulelor de mucegai. In subsol exista mereu umiditate in exces, de aceea produsul ales trebuie sa aiba un randament ridicat si sa fie amplasat in urmatoarele conditii:

 • langa o priza, dar in niciun caz langa tabloul electric. Acea priza va fi folosita exclusiv pentru dezumidiifcator, nu pentru alt echipament;
 • in spatiu deschis, nu obstructionat de cutii, carti, haine sau orice altceva element depozitat in subsol;
 • in subsolul in care toate usile si trecerile sunt inchise etans, in caz contrar se va consuma prea multa energie in incercarea de a dezumidifica aerul care intra constant in subsol.

In ceea ce priveste apa colectata, se va alege dezumidificatorul in functie de tipul de eliminare. Un dezumidificator cu rezervor trebuie golit ori de cate ori se umple. Daca, in schimb, in subsol exista o scurgere in podea sau o chiuveta, mai util se va dovedi un dezumidificator cu evacuarea apei colectate.

Amplasarea dezumidificatorului la subsol
Dehumidifier

Recomandari pentru amplasarea dezumidificatoarelor in casa

Nu doar in subsol se poate amplasa dezumidificatorul, desi aceasta este incaperea cea mai predispusa la umezeala, ci si in alte incaperi ale locuintei, cu precadere:

 • in bai. Prin natura lor, baile sunt incaperi umede. Unii proprietari se pot considera norocosi, avand bai cu ventilatie si geam, iar altii sunt mai putin norocosi, pentru ca nu au ventilatie si nici geam in baie. In acest caz, umiditatea excesiva poate determina dezvoltarea mucegaiului si chiar decojirea tavanului sau peretilor. In baie se poate amplasa un dezumidificator pentru a elimina umiditatea in exces si pentru a imbunatati ventilarea. In baie, cele mai potrivite dezumidificatoare sunt cele cu functie de uscare a hainelor, dar si higrostat incorporat; Recomandare: Alecoair D12 Home
 • in camere. Desi foarte rar se intampla ca incaperile sa fie supuse umiditatii excesive, sunt situatii in care este nevoie de un dezumidificator inclusiv in living sau in dormitor. Cert este ca izolarea peretilor exteriori ar putea rezolva problema umiditatii, dar in situatiile in care aceasta nu este posibila, actiunea unui dezumidificator este chiar recomandata pentru a crea un aer mai uscat fara ca sa provoace tuse; Recomandare: Dezumidificator Trotec TTK26E
 • in bucatarie. Gospodinele care gatesc des in bucatarie si nu au amenajata o hota ar trebui sa ia in considerare amplasarea unui dezumidificator in aceasta camera pentru a elimina macar partial umiditatea care se aduna din cauza aburului. Inainte de a lua acasta decizie, este recomandat sa se rezolve problema cu un ventilator de evacuare a aerului umed. In cazul in care sistemul de ventilatie este corespunzator instalat, dar higrometrul arata ingrijorator, un dezumidificator de aer se poate dovedi eficient; Este recomandat totusi sa fie amplasat la distanta de plante, astfel nu le dauneaza.
 • in garaj. In unele situatii, si in garaj exista un nivel mare de umiditate si in garaj, fiind nevoie de interventia unui dezumidificator, mai ales pentru mentinerea in cele mai bune conditii a sculelor folosite la reparatii sau pentru mentinerea autoturismului departe de petele de rugina.

Recomandari pentru amplasarea dezumidificatoarelor in casa

Cum se identifica cel mai potrivit loc pentru asezarea dezumidificatorului in casa?

Identificarea celui mai potrivit loc pentru asezarea dezumidificatorului se face in functie de mai multe criterii, pe care trebuie sa le cunoasca si proprietarii:

 • circulatia aerului in incapere. Pentru ca aceste dezumidificatoare sunt proiectate pentru a aspira aerul si pentru a indeparta umezeala, este important sa nu fie asezate undeva unde sa blocheze circulatia aerului. Specialistii chiar recomanda utilizatorilor sa se asigure ca aceste aparate se afla la minim 1-2 m distanta de pereti si de alte obstacole pe toate laturile. Unele dezumidificatoare sunt proiectate in asa fel incat sa poata functiona fara probleme, la un randament bun, chiar si cand sunt amplasate langa perete;
 • praf si murdarie. Sunt modele de dezumidificatoare casnice gandite sa filtreze particulede praf, dar daca sunt asezate intr-un loc cu prea mult praf, randamentul lor poate fi scazut. Filtrul dezumidificatorului se poate colmata, iar eficieta aparatului poate sa scada. Ceea ce inseamna ca alegerea locului in care va fi amplasat dezumidificatorul depinde de curatenia acestuia. Un mediu incarcat de praf poate compromite capacitatea de actionare si eficienta dezumidificatorului;
 • Recomandarea specialistilor este ca dezumidificatorul sa fie asezat la distanta de priza in care este conectat, pentru ca in cazul existentei unei scurgeri in timpul functionarii, pot aparea pericole nedorite;
 • Nu in ultimul rand, alegerea locului de amplasare a dezumidificatorului depinde foarte mult de drenajul acestuia. In cazul dezumidificatoarelor cu rezervor, apa trebuie aruncata periodic. In cazul modelelor cu furtun de scurgere, cel mai probabil utilizatorii isi vor dori sa reduca cat mai mult lungimea acestuia pentru a evita scurgerile.

Lasă un comentariu