Actualizat pe 20 aprilie, 2023 de Maria
Mucegaiul si umiditatea din locuinta sunt probleme ce nu pot fi ignorate.
Mucegaiul este inestetic, este urat mirositor, cauzeaza aparitia unor probleme de sanatate care cu greu pot fi gestionate fara ajutorul unui medic si cei care se confrunta cu aceasta problema trebuie sa ia cele mai bune decizii in timp util pentru a se proteja de efectele nedorite ce pot sa apara in timp.
Mucegaiul apare cand microsporii se depun pe suprafete unde exista umezeala, dar si hrana pe care sa se poata dezvolta, iar aceasta hrana este de regula igrasia.
Igrasia reprezinta umezeala acumulata in peretii de zidarie ce poate cauza deteriorarea acestora. Concret, mucegaiul apare pe toate tipurile de suprafete, de la tencuiala la lemn, de la plastic la sticla, de la ciment la covoare. Extrem de neplacut, de inestetic, de nociv pentru sanatate si greu de eliminat, mucegaiul este o problema cu care se confrunta proprietarii de case si apartamente.
Dezumidificatorul antimucegai este un instrument eficient în combaterea și prevenirea creșterii mucegaiului în spațiile interioare, menținând un nivel optim de umiditate și asigurând un mediu sănătos.
Efectele nocive ale mucegaiului si umezelii
Mucegaiul este cea mai comun problema cauzata de umezeala din camera. O expunere suficient de indelungata la mucegai poate afecta sanatatea proprietarilor in mai multe feluri. Cea mai comuna problema este alergia la mucegai. Persoanele care dezvolta o asemenea alergie trebuie sa ia in considerare aceasta amenintare la orice varsta, simptomele fiind usor de recunoscut:
- stranut des;
- secretii nazale frecvente;
- tuse seaca;
- iritatia gatului;
- probleme respiratorii frecvente.
O alta afectiune cauzata de mucegai este astmul care apare atat la persoanele care au alergie la mucegai, cat si la cele care sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor respiratorii. Totodata, mucegaiurile pot cauza infectii fungice care se manifesta de la simple iritatii ale pielii, la afectiuni ale sistemului digestiv sau respirator.
De asemenea, mucegaiul poate elibera toxine ce afecteaza sistemul nervos, cauzeaza dureri de cap sau afectiuni mai grave cum sunt oboseala cronica sau pierderile de memorie si creeaza un disconfort respirator si iritatii la nivelul gatului.
Nu numai sanatatea este afectata de mucegai, ci si starea bunurilor din locuinta, starea mobilei, a parchetului, a peretilor, a electronicelor si electrocasnicelor. Caldura, lipsa unui sistem de aerisire bun corobrat cu un nivel crescut de umiditate, dar si cu impiedicarea unei bune circulatii a aerului din cauza etanseizarii incorecte a geamurilor si usilor duc la aparitia mucegaiului. Din fericire, exista si solutii eficiente prin care se poate elimina definitiv mucegaiul din locuinta.
Avand in vedere cele mentionate anterior, exista suficient de multe motive pentru a investi in cel mai bun dezumidificator de camera care sa contribuie la eliminarea umiditatii si mucegaiului din locuinta.
Dezumidificatoarele sunt eficiente pentru a trata cauza, nu simptomele determinate de mucegai
Principala problema cu mucegaiul din locuinta este ca acesta reapare constant. Daca nivelul de umiditate este mare, iar aerul nu circula in camere in mod corespunzator, proprietarii pot fi siguri ca solutiile antimucegai din comert sunt ineficiente si ca o data la doua sau trei luni petele vor reaparea pe tavan sau in colturile peretilor sau chiar in spatele mobilierului unde nu pot fi observate.
Cand vine vorba despre mucegai, rezolvarea este asemanatoare cu cea in cazul bolilor. Se recomanda vindecarea cauzei, nu tratarea simptomelor. Iar principala cauza a aparitiei mucegaiului din locuinta este nivelul ridicat de umiditate. Specialistii sustin ca nivelul de umiditate optim dintr-o incapere sa fie cuprins intre 40 si 60%. Cu cat umiditatea depaseste pragul de 60%, cu atat mucegaiul gaseste conditii propice pentru a se dezvolta
Eliminarea umiditatii si mucegaului din locuinta se face cu ajutorul unui aparat profesionist pentru masurarea umiditatii, astfel incat sa se obtina date cat mai exacte si concomitent cu monitorizarea situatiei pe o perioada mai lunga de timp.
Un dezumidificator performant scuteste proprietarii de aceasta neplacere si ii ajuta sa elimine cauza principala a aparitiei mucegaiului si sa creeze o ambianta sanatoasa in casa. Gratie unui astfel de dispozitiv, mirosul neplacut este eliminat rapid, sporii si microbii sunt curatati, mai ales daca proprietarii opteaza pentru un model cu sisteme de purificare.
O data instalat mucegaiul, dezumidificatorul nu il elimina
Pentru a elimina mucegaiul o data instalat, exista pe piata produse antimucegai intr-o gama extrem de larga. Acestea sunt solutii de moment care trateaza efectele si care sunt eficiente atata timp cat sunt combinate cu folosirea unui dezumidificator, in caz contrar, mucegaiul reapare. Exista, asadar, spray-uri si vopsele speciale care vor elimina mucegaiul daca sunt aplicate corect si daca utilizatorii respecta cativa pasi simpli:
- inainte de a le aplica, se foloseste dezumidificatorul pentru a usca bine peretele sau suprafata afectata;
- cu un burete abraziv se curata suprafata infestata cu mucegai;
- se pulverizeaza solutia peste zona curatata si se lasa la uscat cateva ore sau chiar zile;
- se aeriseste bine camera pentru a elimina sporii de mucegai;
- se aplica un strat de vopsea lavabila rezistenta la mucegai pe zona afectata.
Cum se poate preveni aparitia mucegaiului in locuinta?
Aparitia mucegaiului poate fi prevenita de la primele semne ca ceva este in neregula cu gradul de umiditate din casa. In acest sens, pentru a avea in casa un nivel optim de umiditate si pentru a nu se confrunta cu acest inamic care afecteaza atat sanatatea, cat si starea bunurilor din locuinta, se recomanda:
- folosirea dezumidificatorului de la primele semne ca nivelul de umiditate este mult prea mare. Folosirea unui higrometru in mod constant este recomandata in vederea obtinerii unor informatii clare despre nivelul umiditatii si primul pas pentru un aer mai curat, respirabil, pentru o temperatura constanta normala;
- folosirea unei hote atunci cand mancarea este preparata in bucatarie pentru a se elimina atat mirosul de mancare, cat si aburul;
- aerisirea camerelor cat mai des, indiferent de anotimp;
- uscarea prosoapelor dupa dus si a hainelor afara, nu in interiorul locuintei;
- folosirea solutiilor antimucegai concomitent cu dezumidificatorul.
In cazul in care umiditatea persista, instalarea unui dezumidificator poate ajuta proprietarii sa reduca posibilitatea de reaparitie a mucegaiului. Prevenirea aparitiei mucegaiului nu necesita un efort deosebit, mai ales daca proprietarii fac curatenie periodica si observa din timp aparitia sa.