Actualizat pe 20 aprilie, 2023 de Maria
Plantele de interior sunt o modalitate excelentă de a adăuga frumusețe naturală în casa dumneavoastră. Cu toate acestea, diferite tipuri de plante au nevoie de condiții diferite pentru a se dezvolta.
Acestea au nevoie de lumina soarelui, de controlul temperaturii și de niveluri bune de umiditate.
Dacă folosiți un dezumidificator pentru a controla nivelul de umiditate din casă, înainte de a cheltui mulți bani la magazinul de grădinărit, citiți articolul nostru despre plantele ideale pentru situația dumneavoastră.
Daca vreți să știți dacă dezumidificatorul dăunează plantelor de interior trebuie sa cunoașteți următoarele aspecte:
Plantele de apartament preferă niveluri de umiditate de aproximativ 60%.
Dar unele plante se simt bine când aerul este un pic mai mult sau mai puțin umed.
Unele plante ajută, de asemenea, la scăderea umidității din aer.
Dezumidificatoarele reduc cantitatea de vapori de apă din aer, ceea ce creează un echilibru perfect în care nivelul de umiditate nu este nici prea ridicat, nici prea scăzut.
Dacă plantele se află într-o zonă cu prea mult aer uscat, chiar și cele mai puternice vor începe să sufere. Dacă plantele dvs. arată ca și cum ar putea muri, există modalități de a le ajuta să se facă bine.
Care este cea mai buna temperatura pentru plantele de interior ?
În timpul iernii, când afară este foarte frig, căldura trebuie să rămână pornită pentru a menține casa caldă. Acest lucru face ca aerul din casă să fie uscat. Este posibil ca unor plante să nu le placă acest lucru din cauza umidității scăzute.
Așadar, care este cel mai bun nivel de umiditate pentru plante?
Majoritatea plantelor se simt bine cu niveluri de umiditate între 50% și 60%.
Cu toate acestea, unele plante tropicale, cum ar fi ananasul, pot suporta niveluri de umiditate de până la 90%.
Multe plante suculente, cum ar fi cactușii, se vor descurca bine cu niveluri de umiditate de până la 10%.
Ca regulă generală, plantele cu frunze mai groase pot tolera niveluri de umiditate mai scăzute.
Nivelul ideal de umiditate pentru plante depinde de tipul de plante pe care îl aveți și, de asemenea, de stadiul de dezvoltare al acestora. Temperatura afectează, de asemenea, nivelul de umiditate, așa că uneori trebuie să alegeți între una sau alta.
Semne că umiditatea aerului este prea scăzută
Dacă aerul are umiditate scăzută, frunzele plantelor se pot zbârci sau încolăci, devin maronii sau casante, puteți observa arsuri ale frunzelor, iar frunzele și tulpinile se pot ofili.
Semne că umiditatea aerului este prea ridicată
Dacă aerul are prea multă umiditate sau nu are suficient flux de aer, este posibil ca planta să aibă probleme.
Unele probleme sunt mucegaiul pe plantă, ghiveci sau sol.
Planta ar putea, de asemenea, să aibă infecții fungice. O altă problemă cauzată de un flux de aer insuficient este îngălbenirea frunzelor.
Plante care supraviețuiesc în aer cu umiditate scăzută
Plantele care au frunze ceroase sau cărnoase sunt rezistente într-un astfel de mediu. Acesta este motivul pentru care se descurcă bine în deșert.
Exemple de astfel de plante sunt cactusul și palmierul. Cu toate acestea, există și alte plante care tolerează bine umiditatea scăzută, cum ar fi begoniile, vița de vie pothos sau planta de jad.
Plante care supraviețuiesc în aer cu umiditate ridicată
Multe plante care se simt bine în condiții de umiditate ridicată obțin, de asemenea, umiditate din aer.
Acest lucru înseamnă că dezumidificatorul nu le incomodează deloc.
Printre aceste plante se numără crinul păcii, feriga de Boston și orhideele.
Planta păianjen este foarte rezistentă și poate crește chiar dacă este neglijată și nu primește multă lumină solară. Aceasta atrage umezeala din aer și poate ajuta la curățarea aerului de poluanți.
Poți uda plantele cu apa din dezumidificator?
Dacă aveți un dezumidificator în casă, acesta va extrage o cantitate mare de apă din aer. Acest lucru va face ca recipientul să se umple rapid. Oamenii refolosesc uneori apa de la dezumidificator pentru a economisi energie și apă.
Este sigur să le dați plantelor dumneavoastră să bea apă condensată? O mulțime de oameni se ceartă pe această temă. Unii oameni cred că apa ar putea conține contaminanți care vor ajunge apoi în alimentele noastre și ne vor îmbolnăvi. Continuați să citiți pentru a afla care este răspunsul.
Apa de la un dezumidificator este deja curată și sigură pentru a fi folosită pentru a uda plantele de interior.
Atenție însă, nu este sigur să udați legumele și alte bunuri de consum cu apa dintr-un dezumidificator.
Dezumidificatoarele funcționează prin eliminarea excesului de umiditate din aer. Apa colectată nu poate fi folosită în siguranță pe plante. Acest lucru se datorează faptului că apa conține adesea contaminanți sau bacterii care pot dăuna legumelor.
Concluzia
Plantele au nevoie de apă din sol sau din aer pentru a completa ecuația fotosintezei. Fotosinteza este atunci când amestecul perfect de lumină solară, dioxid de carbon și apă se combină pentru a crea zahăr și oxigen.
Umiditatea recomandata este foarte importantă în cercul vieții. Prea multă umiditate sau prea puțină umiditate împiedică natura să-și urmeze cursul.
Plantele de apartament nu se simt bine în medii artificiale. Cu toate acestea, dacă aveți un nivel ridicat de umiditate și folosiți un dezumidificator, acesta nu vă va ucide plantele. Trebuie doar să aveți grijă, să le udați și să le arătați din când în când puțină lumină solară.