Cercetăm dezumidificatoare de peste 2 de ani. Dacă cumpărați prin link-urile noastre, este posibil să câștigăm un comision. Vezi detalii aici

Modalități rapide și ușoare de a detecta umiditatea din interiorul casei

Articol scris de:

Maria

Actualizat: 26 noiembrie, 2023

Umiditatea interioară este un aspect care este adesea trecut cu vederea atunci când se ia în considerare climatul din interiorul casei, dar nivelurile de umiditate care sunt distorsionate pot crea probleme majore.

Este important să înțelegeți cum să măsurați nivelul de umiditate din locuința dvs.

Modalități rapide și ușoare de a detecta umiditatea

Cel mai simplu mod de a măsura nivelul de umiditate din interior este folosind un higrometru. Un higrometru este un dispozitiv care servește ca termometru de interior și monitor de umiditate. Dacă nu aveți un higrometru și sunteți preocupat de nivelul de umiditate, iată câteva modalități de a face acest lucru fără acest dispozitiv.

1. Folosiți un calculator de umiditate online

Dacă aveți acces la internet, există instrumente online disponibile care vă pot ajuta să calculați umiditatea în cameră fără a avea nevoie de un higrometru. Tot ce trebuie să știți este temperatura actuală și umiditatea relativă. Apoi puteți introduce aceste numere într-un calculator online, care vă va oferi o citire exactă a umidității din locuința dumneavoastră.

2. Căutați semnele fizice ale umidității ridicate

Există anumite semne fizice pe care le puteți căuta și care vă vor indica dacă locuința dvs. are un nivel ridicat de umiditate, chiar și fără a folosi un higrometru.

Unul dintre cele mai comune semne este condensul de pe ferestrele dumneavoastră. Dacă observați că se formează picături de apă pe geamuri, este probabil ca nivelul de umiditate din casa dvs. să fie prea ridicat.

condens pe ferestre

Un alt semn pe care trebuie să îl căutați este mirosul de mucegai, care poate fi cauzat de umiditatea excesivă din aer

3. Verificați plantele de apartament

Plantele de apartament sunt un bun indicator al nivelului de umiditate din interior.

Dacă plantele tale se ofilesc sau dacă frunzele lor se îngălbenesc, ar putea fi un semn că aerul din casa ta este prea uscat. Pe de altă parte, dacă în plantele dvs. cresc mucegai, este un semn că aerul este prea umed.

Verificându-vă plantele în mod regulat, vă puteți face o idee destul de bună despre nivelul de umiditate din locuința dvs. fără a avea nevoie de un higrometru.

plante de apartament

4.Metoda cubului de gheață

O modalitate simplă de a vă face o idee generală despre nivelul de umiditate din interior este să folosiți metoda cubului de gheață.

Pentru această metodă, tot ce aveți nevoie este un pahar cu apă și câteva cuburi de gheață.

Vei umple paharul cu apă, vei pune două-trei cuburi de gheață în el și vei aștepta aproximativ patru minute.

După patru minute, întoarceți-vă și verificați paharul.

Dacă pe pahar se formează condens sau se picură pe exterior, este posibil ca nivelul de umiditate să fie prea ridicat, și aveți nevoie de un dezumidificator de aer. Pe de altă parte, dacă nu se formează deloc condens, este posibil ca nivelul de umiditate să fie prea scăzut, și aveți nevoie de un umidificator de aer.

metoda cubului de gheata

Nivelul ideal de umiditate din locuință și cum să îl atingi

Știți acel sentiment când intrați într-o cameră și este înfundat și umed? Sau poate dimpotrivă – se simte uscat și pielea ta se strânge și ochii încep să te mănânce. Acestea sunt ambele semne că umiditatea din acea cameră este dezechilibrată.

Dar care este nivelul ideal de umiditate din casă?

Ce este umiditatea?

Umiditatea este cantitatea de vapori de apă prezentă în aer. Vaporii de apă se creează atunci când aerul cald întâlnește aerul rece – motiv pentru care avem tendința de a vedea niveluri mai ridicate de umiditate în lunile de vară.

Există câțiva factori care pot afecta umiditatea din casa dvs

– Numărul de persoane care ocupă spațiul

– Numărul de animale de companie

– Numărul de plante

– Tipul de sistem de încălzire/răcire utilizat

– Activitățile din interior (de exemplu, gătitul, dușul etc.)

Toți acești factori pot contribui fie la creșterea, fie la scăderea cantității de umiditate din aer

Nivelul ideal de umiditate din casă

Așadar, care este nivelul ideal de umiditate din casă? Răspunsul s-ar putea să vă surprindă – conform Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), nivelul ideal de umiditate relativă din interior ar trebui să se situeze între 30-50%.

De ce un interval atât de specific?

Ei bine, cercetările au arătat că menținerea unui nivel de umiditate interioară între 30-50% poate contribui la reducerea riscului de probleme de sănătate, cum ar fi infecțiile respiratorii și atacurile astmatice.

Menținerea nivelurilor de umiditate interioară în acest interval poate contribui la minimizarea daunelor cauzate în locuința dvs. de mucegai și acarieni.

Concluzie

Menținerea unor niveluri adecvate de umiditate interioară nu înseamnă doar să vă faceți casa să se simtă confortabilă – deși acest lucru este cu siguranță important!

Menținerea unui nivel de umiditate relativă interioară între 30-50% poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de infecții respiratorii și atacuri astmatice în familia dumneavoastră, minimizând în același timp daunele cauzate de mucegai și acarieni.

Am menționat mai sus câteva modalități simple de a măsura nivelul de umiditate interioară, așa că acordați-vă câteva minute astăzi pentru a verifica la ce nivel de umiditate se află aerul din locuința dumneavoastră.

Lasă un comentariu