Cata energie electrica consuma un dezumidificator

Actualizat pe 20 aprilie, 2023 de Maria

Efectele benefice ale folosirii unui dezumidificator de camera sunt mai mari decat ar putea crede utilizatorii. Desi pana nu demult aceste aparate erau considerate un lux, nu o necesitate, acum dezumidificatoarele sunt folosite pe scara larga atat in constructii, in procese de productie industriala, in zone cu umiditate crescuta, in locuinte, in subsoluri dar si in alte situatii.

Dezumidificatoarele se aleg in functie de mai multe criterii importante, printre care si consumul de electricitate. Pentru utilizatori, acest criteriu este deosebit de important pentru ca stabileste modul in care se poate imbunatati calitatea mediului din locuinta, dar si pretul pe care vor fi nevoiti sa il plateasca utilizatorii pe termen lung.

cum sa alegi un dezumidificator bun

Top 3 dezumidificatoare cu consum redus

1. Dezumidificator si purificator cu consum redus de energie AlecoAir D14 PURIFY 

Consum 155 W (aprox. 0,09 LEI/ora)

Dezumidificator si purificator cu consum redus de energie AlecoAir D14

Vezi Pret


2. Dezumidificator Turbionaire SENSO 12

Consum 185 W (aprox. 0,11 LEI/ora)

Dezumidificator Turbionaire SENSO 12

Vezi Pret


3. Dezumidificator Woods MRD17

Consum 257 W (aprox. 0,15 LEI/ora)

Dezumidificator Woods MRD17

Vezi Pret


Tipuri de dezumidificatoare existente pe piata

Pentru a avea o parere cat mai clara in ceea ce priveste consumul de electricitate a unui dezumidificator, cumparatorii trebuie sa stie ce model se potriveste nevoilor lor si abia atunci pot face o paralela intre cele doua tipuri de asemenea aparate din punct de vedere al consumului.

Asadar, pe piata exista:

  • dezumidificatoare casnice cu compresor sau agent frigorific (care folosesc freon), proiectate pentru a indeparta o cantitate intre 10 si 25 l de umiditate in 24 de ore. Aceste modele sunt ideale pentru dezumidificarea locuintelor la temperatura medie, nefiind recomandate pentru garaje, depozite, subsoluri sauzone industriale. Acestea sunt cele mai des intalnite tipuri de dezumidificatore, colectand mari cantitati de umiditate daca mediul ambiant este umed si cald. Dezumidificatoarele cu compresor au capacitatea de colectare mai mare decat cele desicante, beneficiind de performante sporite pentru spatii casnice si la temepraturi medii;
  • dezumidificatoare desicante sunt modelele care lucreaza la temperaturi scazute, fiind recomandate pentru mediile reci, in subsoluri sau garaje. In general, aceste aparate au o capacitate de 7 pana la 12 litri, fiind silentioase, usor de mutat dintr-un loc in altul si mai eficiente la temperaturi scazute.

 Tipuri de dezumidificatoare existente pe piata

Ce dezumidificator este mai bun din punct de vedere al costului de functionare

Orice inlocuire sau adaugare a unui echipament electric in casa pune cumparatorii in necesitatea alegerii si sa se intrebe ce costuri implica functionarea sa, ce consum are si cat trebuie sa plateasca lunar pentru a le intretine. In cazul dezumidificatoarelor de aer, cel mai bun model din punct de vedere al consumului depinde de la un caz la altul.

Exista modele cu eficienta energetica sporita, dar si modele care consuma mai mult, ceea ce poate constitui un dezavantaj. Modelele cu compresor, spre exemplu, sunt foarte puternice si performante, in timp ce dezumidificatoarele cu agent frigorific sunt mari consumatoare energetic, in comparatie cu desicantele.

Bineinteles, folosirea unui dezumidificator aduce si beneficia uriase, nu implica numai costuri de functionare.

Pe termen lung, oamenii economisesc bani pentru ca nu vor mai fi nevoiti sa investeasca in solutii anti-mucegai, nu vor mai fi nevoiti sa inlocuiasca bunurile afectate de mucegai si de umezeala si vor economisi la cheltuielile cu incalzirea, pentru ca dezumidificatorul incalzeste camera in care este folosit.

Concret, folosirea dezumidificatoarelor ajuta la economisirea la factura de electricitate pentru ca:

  • aerul uscat are nevoie de putina energie pentru incalzire, ceea ce inseamna ca nu va mai fi folosita o cantitate mare de electricitate;
  • nu va fi necesara deschiderea ferestrelor de ventilare, ceea ce inseamna o mai mica risipa de energie, mai ales in sezonul rece;
  • dezumidificatoarele desicante emana o cantitate mai mare de aer cald, ceea ce inseamna ca pot fi folosite si pe post de radiator in camerele foarte mici.

! Pentru a reduce și mai mult consumul de energie electrică, puteți utiliza un dezumidificator natural. Dezumidificatoarele naturale nu necesită energie electrică pentru a funcționa și pot ajuta la îmbunătățirea calității aerului în încăpere.

Dezumidificatoare bune din punct de vedere al eficientei energetice

Persoanele care investesc in dezumidificatoare de camera bune pot economisi bani, insa aceasta nu este o solutie valabila pentru toata lumea, fiindca un asemenea aparat folosit incorect aduce facturi de curent mai mari. Costurile de functionare sunt reduse o data cu cresterea eficientei energetice, fiind foarte benefica pentru mediul inconjurator.

Pentru a stimula eficienta energetica a dezumidificatorului se recomanda:

  • reducerea umiditatii din casa folosind si alte metode, precum deschiderea ferestrelor, uscarea hainelor afara, eliminarea umiditatii din covoare si din mocheta;
  • curatarea filtrului dezumidificatorului. Se recomanda alegerea unui model cu filtru de purificare lavabil;
  • alegerea unui model eficient din punct de vedere energetic.

 consum-de-energie_2

Concret, cat consuma un dezumidificator?

Inainte de a investi intr-un dezumidificator, este important ca potentialii cumparatori sa isi faca o idee clara asupra consumului.

Dezumidificatoarele sunt o modalitate excelenta de a imbunatati calitatea aerului, dar este important sa știi cum alegi un dezumidificator cu dimensiunea potrivita.

Daca aveti o incapere mare pe care doriti sa o dezumidificati, veti avea nevoie de o unitate care sa faca fata la metrii patrati.

La modul general, consumul mediu unui dezumidificator de camera este de 150 W/ora, pentru a mentine temperatura de 20 de grade cu o rata de umiditate de 60%. La dezumidificatoare, un consum de energie redus poate ajunge in jur de 100 W/ora, consum ce poate fi redus cu ajutorul unui higrometru si al unui timer, dar si cu ajutorul folosirii in mod corect a treptelor de putere.

Exemplu:

  • pentru suprafete de pana la 20 mp, dezumidificatoarele consuma in medie intre 100W si 200W pe ora. Pentru aceste suprafete recomandam dezumidificatorul Alecoair D14 Purify
  • pentru suprafete mai mari de peste 20 mp, dezumidificatoarele pot consuma peste 240W pe ora in functie de puterea fiecaruia. Pentru aceste suprafete recomandam un dezumidificator si purificator de aer cu consum redus de energie cum este AlecoAir D23 CLASSY
  • cantitatea de energie electrică utilizată de un dezumidificator de baie va depinde de mărimea, capacitatea și utilizarea acestuia. Dezumidificatoarele moderne de consum folosesc de obicei între 300 și 700 de wați pe oră – Recomandare: Dezumidificator Trotec TTK60E340 W/oră sau Dezumidificator OL12 Ergo160 W/oră

De retinut este faptul ca eficienta dezumidificatorului creste cand se afla la ultima treapta de putere. In orice locuinta se mentine umiditatea la un nivel recomandat daca aparatul este lasat sa functioneze continuu la cea mai mica treapta. Cu toate acestea, zgomotul va fi prezent si poate fi deranjant pentru cei care locuiesc in casa, dar aceasta se va dovedi cea mai buna decizie pentru  preveni mucegaiul, igrasia si sanatatea membrilor familiei.

Curățarea dezumidificatorului nu va reduce direct consumul de energie electrică, dar poate ajuta la menținerea eficienței aparatului și la prelungirea duratei de viață a acestuia. Un dezumidificator curat și bine întreținut va funcționa mai eficient, ceea ce poate duce la economii de energie pe termen lung.

Cand stii ca ai nevoie de un dezumidificator?

Aerul din locuinta nu este niciodata complet uscat, insa nu trebuie sa aiba un nivel atat de crescut de umiditate incat sa creeze probleme de sanatate.

Semnele unei umiditati crescute in locuinta includ:

  • disconfortul climatic, atunci cand este prea frig sau prea cald, desi temperatura pare sa fie corecta;
  • deteriorarea peretilor, mobilei sau bunurilor din casa;
  • miros de mucegai in casa;
  • aerul este irespirabil;
  • apar afectiuni respiratorii;
  • echipamentele electronice se defecteaza sau ruginesc;
  • lemnul putrezeste;
  • apar microorganisme daunatoare;
  • apar mai multe insecte in locuinta.

 

Lasă un comentariu