Actualizat pe 20 aprilie, 2023 de Maria
Indiferent de temperatura, umiditatea poate reprezenta unul dintre motivele pentru care casa este lipsita de confort.
Umiditatea produce mucegai, care poate sa cauzeze probleme de sanatate ce afecteaza toti membrii familiei, mai ales cand vine vorba despre persoane vulnerabile sau copii. Umiditatea se manifesta prin prezenta vaporilor de apa in aerul inspirat, dar si prin picaturi care se pot observa pe suprafata ferestrelor si peretilor.
Cand procentul de umiditate din casa depaseste valoarea de 70%, cea mai sigura si mai la indemana solutie este folosirea unui dezumidificator de camera bun.
Toate celelalte incercari de a scadea umiditatea din casa, precum deschiderea geamurilor, ajuta prea putin, iar conditiile din casa vor ramane lipsite de confort. Un dezumidificator casnic nu costa o avere, dar trebuie ales dupa necesitati, in functie de suprafetele ce se doresc a fi dezumidificate si de problema pe care oamenii o au cu umiditatea, care poate fi constanta sau ocazionala in casa.
Cum functioneaza dezumidificatoarele?
Dezumidificatoarele de aer au un principiu relativ simplu de functionare. Acestea trag aerul peste bobinele reci, condensand umezeala inainte de a trece aerul peste bobinele calde si ulterior il elibereaza inapoi in incapere. Apa condensata se va scurge astfel intr-un recipient din unitatea ce trebuie golita sau va fi directionata catre un canal de scurgere prin intermediul unui furtun.
Dezumidificatoarele casnice au capacitati maxime diferite, in functie de model. De exemplu, capacitatea poate fi de 14 litri pe zi, cu un debit de aer de maximum 100 de metri cubi pe ora. Un astfel de dezumidificator este potrivit pentru o camera cu suprafata de maximum 25 de metri patrati si cu volum de pana la 63 de metri cubi.
Dezumidificatoarele pot sa functioneze in doua moduri:
- prin refrigerare, adica racirea aerului care indeparteaza umezeala, folosind o tehnologie similara cu cea a unui frigider;
- prin absorbtie, mod prin care se absoarbe umezeala pe un material special.
De ce sunt necesare dezumidificatoarele?
Dezumidificatoarele sunt necesare si benefice pentru ca:
- limiteaza cresterea mucegaiului si bacteriilor;
- aduc numeroase beneficii sanatatii membrilor familiei, mai ales celor care sufera de alergii sau de astm;
- imbunatatesc starea de bine si sanatatea;
- protejeaza bunurile personale si hainele;
- imbunatatesc calitatea aerului;
- creeaza un ambient placut;
- reduc iritatiile pielii;
- previn bolile sistemului respirator;
- reduc mirosurile neplacute din casa;
- reduc costurile de energie, pentru ca ajuta rularea eficienta a aerului conditionat;
- alimentele raman proaspete mai mult timp;
- dispozitivele din casa nu vor fi afectate de rugina.
Cum alegi un dezumidificator bun pentru casa ta si necesitatile familiei tale?
Pentru a alege un dezumidificator bun pentru casa, care sa corespunda necesitatilor membrilor familiei, este necesar ca utilizatorii sa tina cont de nivelul de umiditate, dar si de eficienta aparatului. Practic, apa masurata in litri colectati in 24 de ore de functionare continua este un criteriu important de achizitie. Un dezumidificator profesional mare va scoate mai multa apa decat unul casnic, mai mic, dar este posibil sa nu fie nevoie de o capacitate ridicata a dispozitivului, decat daca acest lucru este cu adevarat necesar.
Concret, cumparatorii trebuie sa tina cont de urmatoarele caracteristici atunci cand isi achizitioneaza un dezumidificator:
- capacitate – in acest sens, este important ca potentialii cumparatori sa tina cont daca au nevoie de un dezumidificator pentru intreaga casa sau pentru o singura camera. Dimensiunea zonei ce se doreste dezumidificata determina tipul de dispozitiv potrivit pentru fiecare problema in parte. Asadar, aparatele de capacitate mica sunt potrivite pentru incaperi mai mici, in timp ce aparatele mari pot extrage umiditatea din intreaga casa;
- eficienta – capacitatea dezumidificatorului de a extrage umezeala rapid ii defineste si eficienta acestuia. Un produs compact poate fi la fel de eficient precum unul de dimensiuni mai mari. Indiferent de tipul de dezumidificator ales, dar si de dimensiunea sa, se pune accent pe alegerea unui aparat care se va dovedi eficient din punct de vedere energetic. Cei care doresc sa foloseasca un dezumidificator eficient pe o perioada cat mai lunga de timp trebuie sa studieze si puterea consumata de aparat.
- puterea aparatului – o putere mai mare a aparatului inseamna ca acesta va lucra mai mult si va elimina mai multa apa pe ora;
- dotari suplimentare – fiecare dezumidificator poate veni cu dotari suplimentare, precum protectia pentru copii, protectia de supraumplere a rezervorului cu apa, oprire automata a aparatului, un timer de oprire, capacitatea de purificare a aerului, mod de functionare pe pe timp de zi si pe timp de noapte, un filtru de aer usor de curatat ce asigura o filtrare suplimentara a aerului de praf si de fire de par de animale;
- design – desi nu este un criteriu foarte important de alegere a dezumidificatorului, designul trebuie sa fie cat mai compact posibil, sa fie usor de transportat si de montat acolo unde este nevoie, sa poata fi amplasat si in apartamente mici, fara a ocupa loc suplimentar;
- garantie – cu este mai mare perioada de garantie oferita pentru dezumidificator, cu atat cumparatorii vor fi mai multumiti de alegerea facuta.
Dezumidificatorul – idealul de casa confortabila
Nimeni nu isi doreste ca locuinta sa sa fie un loc umed, intunecos, in care respiratia este ingreunata, in care toate hainele si lenjeria sunt umede, in care rugina isi face aparitia pe aparatele electrocasnice si mobila se deterioreaza inexplicabil de la o luna la alta. De multe ori, nivelul de umiditate din aerul din casa este principalul responsabil cu aparitia acestor situatii, iar oamenii au inteles ca odata cu achizitia si folosirea unui dezumidificator se vor rezolva problemele cu umiditatea si cu mucegaiul.
In functie de necesitatile fiecarei locuinte, de volumul incaperilor si de capacitatea de dezumidificare a aparatului, de setarile ce pot fi efectuate in trepte si de afisajul de pe display, se poate spune ca potentialii cumparatori au luat sau nu cea mai buna decizie pentru nevoile lor.