Cele mai bune soluții anti-mucegai pentru pereți, haine sau cărți

Actualizat pe 20 aprilie, 2023 de Maria

Mucegaiul este de multe ori un dușman invizibil, uneori inodor, care încearcă să pună stăpânire pe casele noastre atunci când anumite condiții – căldură și umiditate – sunt reunite.

Există câteva soluții simple pentru a-l îndepărta, dar trebuie să acționăm de la primele semne pentru că este important să avem o casă sănătoasă, să trăim într-un mediu curat.

Este ceea ce ne dorim cu toții! Îți scriu acum cu cele mai bune soluții anti-mucegai pentru pereți.

Dezumidificatorul

dezumidificatorul

Rolul dezumidificatorului este să elimine umiditatea din încăperi. Acestea pot reduce umiditatea. De asemenea, dezumidificatoarele funcționează bine și pentru a elimina mucegaiul, motiv pentru care v-am prezentat cele mai bune dezumidificatoare de cameră.

Aerul din casa noastră nu este niciodată uscat. Aburii din baie, fumul de la gătit și transpirația pot face ca aerul să fie mai umed decât ar trebui. Acest lucru duce la probleme de sănătate și ne face să ne simțim greu să ne simțim confortabil.

Cele mai multe dezumidificatoare funcționează prin aspirarea aerului din încăpere, răcirea acestuia și apoi colectarea apei care se transformă în lichid.

Acest lucru se face cu o baterie care este răcită la o temperatură foarte scăzută cu ajutorul unui sistem de răcire.

În prezent, există mai multe dezumidificatoare care folosesc o metodă alternativă numită dezumidificare cu desicant. Acest tip de dezumidificator face să treacă aerul printr-o roată care are proprietăți de absorbție a apei.

Soluție anti-mucegai făcută în casă

Soluție anti-mucegai făcută în casă

Mulți oameni spun că nu există o soluție de casă pentru a face mucegaiul să dispară. Așa că ei cumpără produse chimice scumpe. Dar dacă folosești o soluție făcută în casă, aceasta îți va economisi bani și nici nu va fi toxică.

Poți economisi bani și îți poți proteja sănătatea preparând propria soluție antimucegai. Veți avea nevoie de oțet de mere, bicarbonat de sodiu și apă caldă.

Amestecă 4 linguri de bicarbonat de sodiu cu 500 ml de apă și oțet de mere. Apoi, turnați-l într-o sticlă cu pulverizator. Poți folosi acest amestec pentru a distruge mucegaiul din casa ta, dar nu uita să aerisești încăperea după ce îl aplici!

Soluții anti-mucegai profesionale

Soluții anti-mucegai profesionale

Acum aveți o modalitate profesională și ecologică de a elimina mucegaiul de pe pereții dormitorului, băii sau sufrageriei dvs.

Plăcile de izolație SkamoWall vă pot ajuta să rezolvați odată pentru totdeauna problema mucegaiului, a umezelii sau a condensului! Placa SkamoWall poate absorbi și elimina umiditatea atunci când temperatura din încăpere se schimbă.

Sistemul de izolare și control al umidității este destinat multor tipuri de încăperi, cum ar fi băile și bucătăriile. De asemenea, ajută la menținerea temperaturii stabile într-o cameră. Acest lucru poate ajuta în cazul problemelor de mucegai, deoarece previne acumularea de umiditate pe pereți.

Dacă vă acoperiți peretele cu plăci izolatoare din silicat de calciu, acesta va fi un perete funcțional și respirabil care nu reține umezeala în baie sau bucătărie.

Substanțe care distrug mucegaiul

Clorul este cel mai bine de folosit pentru a distruge mucegaiul și pentru a îndepărta petele.

Apa oxigenată nu este la fel de puternică ca și clorul, dar poate albi petele și distruge mucegaiul. Are o acțiune mai lentă decât clorul, dar nu are reziduuri toxice.

Oțetul este un acid. Distruge încet structura mucegaiului. Oțetul nu este toxic, dar petele pot rămâne pe casa dvs. chiar și după ce ați folosit oțetul. Va trebui să curățați din nou cu alte produse de curățare.

Bicarbonatul de sodiu este un produs chimic care are un pH ridicat. Acest lucru înseamnă că este bun pentru a preveni creșterea mucegaiului și pentru a-l împiedica să revină. Este, de asemenea, ieftin, non-toxic și ușor de amestecat cu apă.

Cum elimini mucegaiul de pe haine

Cum elimini mucegaiul de pe haine

Prima modalitate de a curăța hainele de mucegai este să folosești borax.

Acesta îndepărtează mucegaiul, iar metoda de curățare a hainelor este destul de simplă. Pune hainele în mașina de spălat și adaugă o jumătate de cupa de la detergent cu această soluție, pe care o amesteci cu apă caldă. Apoi, lasă mașina de spălat să funcționeze la ciclul obișnuit.

Oțetul poate ucide 82% din tipurile de mucegai care se găsesc în mod obișnuit pe haine. Dacă hainele tale au mucegai pe ele sau dacă miros a mucegai, oțetul este o soluție excelentă pentru a remedia acest lucru.

Înălbitorul este o modalitate bună de a scăpa de mucegai. Dar, înainte de a-l folosi, ar trebui să consultați etichetele hainelor dvs. pentru a vedea dacă producătorul recomandă utilizarea acestuia. De asemenea, puteți testa înălbitorul pe o bucată de material pentru a vă asigura că nu le va strica.

Cum elimini mucegaiul de pe cărți sau hârtii

Cum elimini mucegaiul de pe cărți sau hârtii

Mucegaiul va distruge în cele din urmă hârtia din cărțile dumneavoastră, dar îl puteți îndepărta atunci când nu este în stare prea avansată.

Cel mai bine este să consultați un profesionist în cazul cărților scumpe și al operelor cu semnificație istorică.

Lăsați hârtia să se usuce la soare sau puneți-o într-un recipient sigilat cu un material care absoarbe umezeala, cum ar fi gelul de siliciu sau amidonul de porumb, presărat între paginile cărții dumneavoastră.

Dacă încercați să tratați hârtia umedă, mucegaiul se va răspândi și va deveni greu de îndepărtat.

După ce cartea este uscată, scoateți-o afară și folosiți o perie sau o cârpă moale pentru a îndepărta mucegaiul de pe copertă și de pe fiecare pagină.

Glisați o foaie de hârtie cerată sub fiecare pagină pentru a proteja ultima pagină.

Umeziți ușor o cârpă curată și moale cu peroxid de hidrogen și ștergeți ușor fiecare pagină, lăsând-o să se usuce complet înainte de a trece la pagina următoare.

Cum previi mucegaiul

Cum previi mucegaiul

Deschideți toate ferestrele din casa dvs. pentru a lăsa să intre aer proaspăt. Acest lucru vă va ajuta să scăpați de orice mirosuri neplăcute și vă va face casa să se simtă mai confortabilă.

Ar trebui să faceți acest lucru de două ori pe zi, timp de 5-10 minute de fiecare dată. Asigurați-vă că deschideți ferestrele complet și nu le înclinați, deoarece acesta va fi cel mai eficient mod de a schimba aerul din casa dvs.

Dacă trebuie să închideți ușa atunci când deschideți fereastra, este în regulă. Asigură-te doar că le deschizi din nou mai târziu, astfel încât tot aerul din casă să se împrospăteze!

Dacă doriți să reduceți cantitatea de umiditate din baie, lăsați fereastra deschisă după fiecare duș sau baie. Dacă baia dvs. nu are o fereastră care să se deschidă, va trebui să instalați un ventilator pentru a ventila baia și pentru a îndepărta vaporii care se acumulează după ce faceți duș sau baie.

Dacă lăsați lumina aprinsă în baie, veți descuraja dezvoltarea mucegaiului. Aprindeți lumina după fiecare duș și lăsați-o aprinsă timp de câteva minute până când baia este complet ventilată.

Nu uscați rufele în casă. Acest lucru crește umiditatea din casă și favorizează apariția mucegaiului.

Puteți folosi un dezumidificator pentru a ține sub control umiditatea din locuința dumneavoastră. Este important să faceți acest lucru deoarece, dacă umiditatea este prea mare, poate fi dăunătoare pentru sănătatea dumneavoastră. Nivelul optim de umiditate este între 40% și 60%.

Lasă un comentariu