Cercetăm dezumidificatoare de peste 2 de ani. Dacă cumpărați prin link-urile noastre, este posibil să câștigăm un comision. Vezi detalii aici

Cât Trebuie Să Fie Umiditatea în Camera Bebelușului (Real)

Articol scris de:

Maria

Actualizat: 13 ianuarie, 2024

Când te transformi în părinte, totul în casa ta prinde o altă culoare, nu-i așa? Deodată, fiecare colțișor e periculos, mai ales când e vorba de binele micuțului tău. Clar, unele pericole le vezi cu ochiul liber și te reușești ușor să le eviți. Dar sunt și altele, mai puțin vizibile, ascunse, dar totuși critice. De exemplu, umiditatea în camera copilului… și atunci apare întrebarea aceea care te macină: Oare cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului?

Cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului (Real)

Umiditatea în camera bebelușului trebuie să fie între 50 și 60%. Așa recomandă cei mai mulți pediatri din țara noastră.

Și uite de ce: dacă o ții sub 60%, scapi de multe belele, gen alergeni și reacțiile nu tocmai plăcute care vin la pachet cu ei.

Ținând-o peste 50%, nu se răspândesc virusuri, păstrezi pielea și sinusurile bebelușului fără iritații, și reduci și particulele de praf.

Umiditate în Camera BebelușuluiRecomandare PediatriBeneficii
Sub 50%Nerecomandat
  • Crește riscul de iritații ale pielii și sinusurilor bebelușului.
  • Favorizează dezvoltarea alergenilor.
  • Poate cauza reacții alergice.
50-60%Recomandat
  • Menține un mediu sănătos și confortabil pentru bebeluș.
  • Reduce riscul de alergii și iritații ale pielii și sinusurilor.
  • Ajută la eliminarea particulelor de praf.
Peste 60%Nerecomandat
  • Favorizează dezvoltarea mucegaiului și a altor alergeni.
  • Poate crea un mediu inconfortabil și umed.

Cum măsori umiditatea

Verificarea umidității zilnic e un must, având în vedere cât de mult fluctuează temperaturile exterioare.

Un pont bun e să-ți iei un higrometru digital – nu costă mult și îl găsești ușor. Fă-ți obiceiul să-l verifici des. Înțelegând cum să măsori umiditatea, practic te asiguri că ai un aer de calitate în casă, evitând problemele care vin odată cu excesul de umiditate.

Nivelurile de umiditate din interior se schimbă în funcție de sezon. Și, așa cum recomandă Agenția pentru Protecția Mediului, e bine să ții umiditatea sub 60%. Asta nu doar că asigură un confort ideal pentru cei din casă, dar protejează și gips-cartonul, mobilierul și alte materiale de construcție.

Cât trebuie să fie umiditatea în camera bebelușului (Real)

Alte metode mai „băbești”…

Metoda cubului de gheață, una dintre acele metode băbești, simple și eficiente, îți poate oferi o idee destul de clară despre nivelul de umiditate din casa ta. Ai nevoie doar de un recipient – un pahar cu apă – și câteva cuburi de gheață. Începe prin a pune două-trei cuburi în paharul cu apă și apoi… așteaptă puțin.

După vreo patru minute, întoarce-te și ia o privire la pahar. Dacă observi condens pe exteriorul paharului, e posibil ca umiditatea din cameră să fie cam mare. Pe de altă parte, dacă nu vezi niciun strop de condens, s-ar putea ca umiditatea să fie prea mică.

Un sfat important: nu face acest test în bucătărie. Vaporii de la gătit pot strica totul. De asemenea, e bine să părăsești camera după ce ai pus gheața în pahar, ca să nu influențezi rezultatul cu mișcările tale prin aer.

Metoda cubului de gheață

Controlul umidității în camera bebelușului

Controlul umidității în camera copilului nu e chiar „rocket science”. Nu trebuie sa lucrezi la NASA. Treaba e simpla.

Dacă simți că aerul e prea uscat (Piele uscată, cu mâncărimi – Buze crăpate – Păr uscat – Probleme respiratorii – Tuse de aer uscat – Dureri de cap – Probleme cu sinusurile – congestie, alergii), e semn că ai nevoie de un umidificator. El adaugă umiditate în aer, știi tu, pentru a-l face mai prietenos cu pielea și respirația micuțului tău. Găsești tot felul de astfel de dispozitive online sau în farmacii.

Dacă umiditatea e prea mare, atunci e momentul să intri în scenă cu un dezumidificator. Acesta te ajută să elimini excesul de umiditate din aer, prevenind mucegaiul sau alte probleme legate de un aer prea umed. În esență, e vorba de a găsi echilibrul perfect pentru un mediu sănătos în camera copilului.

Controlul umidității în camera bebelușului

Concluzia

Concluzionând, nivelul ideal de umiditate în camera bebelușului e undeva între 50 și 60%.

Menținerea acestui interval asigură un mediu sănătos și confortabil, atât pentru micuț, cât și pentru restul familiei.

Este important să monitorizezi umiditatea constant, folosind un higrometru digital sau metode simple, cum ar fi metoda cubului de gheață.

Ajustarea umidității cu ajutorul unui umidificator sau dezumidificator, în funcție de necesități, ajută la evitarea problemelor de sănătate legate de aerul prea uscat sau prea umed.

Astfel, vei avea grijă nu doar de confortul micuțului, dar și de sănătatea întregii familii și de integritatea locuinței.

Lasă un comentariu