Cercetăm dezumidificatoare de peste 2 de ani. Dacă cumpărați prin link-urile noastre, este posibil să câștigăm un comision. Vezi detalii aici

Ce este un higrometru si importanța lui pentru un dezumidificator

Articol scris de:

Actualizat: 20 aprilie, 2023

Un higrometru este un dispozitiv care măsoară umiditatea.

Există mai multe tipuri diferite de higrometre, dar toate funcționează după același principiu. Atunci când aerul este umed, vaporii de apă se condensează pe senzor, provocând o modificare a rezistenței electrice sau a densității. Această schimbare este apoi convertită într-o citire pe dispozitiv.

Higrometrele sunt utilizate într-o varietate de medii, de la meteorologie la producție. Ei ne ajută să înțelegem și să prevedem modelele meteorologice și să menținem condiții optime pentru diverse procese industriale.

Ce este un higrometru

În ultimii ani, higrometrele au devenit, de asemenea, instrumente populare pentru măsurarea calității aerului din interior.

Înțelegând nivelul de umiditate dintr-un spațiu, folosind un dezumidificator putem ajusta nivelurile de ventilație și de umiditate pentru a crea un mediu mai confortabil și mai sănătos.

Este obligatoriu ca un dezumidificator sa fie dotat cu un higrometru?

După cum spuneam mai sus, un higrometru este un dispozitiv care măsoară nivelul de umiditate din aer.

Multe dezumidificatoare vin echipate cu un higrometru încorporat, astfel încât să puteți vedea care este nivelul de umiditate relativă din casa dvs. Sarcina dezumidificatorului este de a reduce nivelul de umiditate până la nivelul dorit de dumneavoastră. În cele mai multe cazuri, higrometrul este tot ce aveți nevoie pentru a monitoriza progresul dezumidificatorului dvs.

Cu toate acestea, dacă observați că nivelul de umiditate din casa dvs. nu scade atât de repede pe cât ați dori, poate doriți să luați în considerare achiziționarea unui higrometru separat. Acesta vă va oferi o citire mai precisă a nivelului de umiditate din locuința dvs. și vă va ajuta să ajustați setările dezumidificatorului dvs. în consecință.

Pe scurt, deși un higrometru nu este strict necesar pentru a opera un dezumidificator, acesta poate fi util pentru a vă asigura că dezumidificatorul dumneavoastră funcționează corect.

DEZUMIDIFICATOR CU HIGROMETRU

Diferența dintre higrometru și hidrometru

Deși pot părea similare la prima vedere, un hidrometru și un higrometru servesc două scopuri foarte diferite.

Un hidrometru este utilizat pentru a măsura gravitatea specifică a unui lichid, care este o indicație a densității lichidului. Această informație este utilă pentru o varietate de aplicații, inclusiv pentru controlul calității în producție și pentru determinarea conținutului de alcool din bere sau vin.

În schimb, un higrometru măsoară umiditatea, adică cantitatea de vapori de apă din atmosferă. Aceste informații sunt utile pentru orice, de la prezicerea modelelor meteorologice până la monitorizarea condițiilor dintr-o seră.

Deși îndeplinesc funcții diferite, ambele instrumente sunt instrumente esențiale în domeniile lor respective.

Diferența dintre higrometru și hidrometru

Amplasarea higrometrului este importantă

Un higrometru este un dispozitiv care măsoară cantitatea de vapori de apă din aer.

Cunoscând umiditatea relativă, puteți controla mai bine mediul din interiorul casei dvs. și puteți evita potențiale probleme, cum ar fi apariția mucegaiului.

Deși higrometrele pot fi achiziționate de la majoritatea magazinelor de bricolaj, mulți oameni nu sunt siguri unde să le plaseze pentru rezultate optime.

Pentru citiri precise, higrometrul dvs. ar trebui să fie plasat într-o încăpere centrală, fără covor și cu mult flux de aer. De asemenea, ar trebui să fie plasat departe de orice ușă sau fereastră orientată spre exterior, deoarece acestea pot afecta acuratețea citirii.

Amplasarea higrometrului este importantă

Cum poți testa un higrometru

Dacă nu sunteți sigur dacă higrometrul dvs. este sau nu precis, există un test simplu pe care îl puteți face acasă.

Mai întâi, umeziți un prosop și apoi înfășurați higrometrul în prosop timp de 30-45 de minute.

Apoi, desfaceți-l și citiți rapid umiditatea.

Dacă higrometrul dvs. este perfect calibrat, acesta va indică 100% umiditate. Cu toate acestea, majoritatea higrometrelor nu sunt perfect calibrate, așa că nu vă îngrijorați prea tare dacă indică greșit cu câteva procente. În general, atâta timp cât este destul de aproape de 100%, puteți avea încredere că vă oferă citiri precise.

Cum poți testa un higrometru

Cât de eficiente sunt higrometrele mai ieftine?

Umiditatea relativă este importantă de știut din mai multe motive. Ne poate afecta confortul, sănătatea și rata la care obiectele se descompun. De aceea, higrometrele, care măsoară umiditatea relativă, sunt atât de utile.

Dar cât de precise trebuie să fie acestea?

Pentru majoritatea scopurilor de zi cu zi, un higrometru ieftin va fi suficient de bun.

Se presupune că higrometrele mecanice ieftine și higrometrele electronice ieftine au o precizie de +/-7%. Asta înseamnă că, dacă higrometrul spune că umiditatea relativă este de 40%, aceasta ar putea fi de fapt oriunde între 33% și 47%. Acest lucru este totuși destul de precis pentru majoritatea scopurilor.

Desigur, dacă aveți nevoie de mai multă precizie decât atât, va trebui să cheltuiți mai mulți bani pe un higrometru de calitate superioară. Dar pentru majoritatea dintre noi, unul ieftin va fi suficient.

Smartphone-urile nu au higrometru

Deși majoritatea smartphone-urilor nu au higrometre încorporate, există câteva aplicații care vă pot oferi o idee despre umiditatea din zona dvs. locală. Aceste aplicații funcționează prin căutarea online a citirilor de umiditate pentru locația dumneavoastră.

Mai există și gadgeturi pe care le puteți achiziționa și care vor măsura umiditatea în locul dvs. și apoi vor transmite rezultatele pe telefon. În timp ce aceste aplicații și gadgeturi pot fi utile, este important să rețineți că nu sunt întotdeauna precise și este posibil să nu vă ofere o citire specifică locației dvs. exacte.

Dacă vă îngrijorează nivelul de umiditate din locuința dumneavoastră, cel mai bine este să fiți prudent și să folosiți un higrometru special conceput pentru măsurarea nivelului de umiditate din interior.

aplicatii pentru smartphone

Higrometrul trebuie echilibrat frecvent

Un higrometru este un dispozitiv utilizat pentru a măsura umiditatea și este un instrument esențial pentru oricine trebuie să monitorizeze calitatea aerului din interior.

Frecvența cu care trebuie calibrat un higrometru depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de dispozitiv și de mediul în care este utilizat. De exemplu, higrometrele care sunt utilizate la temperatura ambiantă trebuie recalibrate doar o dată la doi-trei ani.

Cu toate acestea, cele utilizate la temperaturi mai mari sau mai mici decât temperatura ambiantă trebuie calibrate anual.

În general, cel mai bine este să se dea dovadă de prudență și să se calibreze mai des. În acest fel, puteți fi sigur că citirile sunt exacte și că luați măsurile adecvate pentru a menține umiditatea in parametri normali.

Cât durează ca un higrometru sa afișeze informațiile corecte?

Este important să știți cât timp îi trebuie unui higrometru pentru a obține o citire exactă, astfel încât să puteți evalua corect nivelul de umiditate din aer.

Majoritatea higrometrelor au nevoie de cel puțin 12 ore pentru a obține o citire exactă, dar cele mai precise citiri sunt de obicei la 24 de ore. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de timp pentru ca senzorul din higrometru să se adapteze la nivelul de umiditate din aer.

Dacă aveți nevoie de o citire imediată, puteți face o citire după 12 ore, știind că s-ar putea să nu fie la fel de precisă ca o citire făcută la 24 de ore.

Lasă un comentariu