Cercetăm dezumidificatoare de peste 2 de ani. Dacă cumpărați prin link-urile noastre, este posibil să câștigăm un comision. Vezi detalii aici

Unde se Pune Dezumidificatorul pentru Eficiență Maximă

Articol scris de:

Maria

Actualizat: 13 ianuarie, 2024

Știu cât de important e să ai aerul din casă proaspăt, curat și sănătos, mai ales în zilele în care umezeala din aer este în exces. Hai să stabilim unde se pune dezumidificatorul în așa fel încât să facă treaba cât mai bine.

O să trecem împreună prin câteva sfaturi simple (dar eficiente) ca să te asiguri că ai pus aparatul exact unde trebuie.

Unde se pune dezumidificatorul

Dezumidificatorul se pune în zona centrală a casei, dar să ai grijă să fie aproape de locurile unde se acumulează umezeala. Gândește-te la baia ta după un duș fierbinte sau o baie relaxantă – cam acolo e ‘zona fierbinte’ pentru umezeală, nu?

Pune-l pe podea, pe gresie în baie, și o să vezi cum începe să facă minuni. Umezeala din aer se transformă în apă în aparat, iar dacă ții ușile deschise, aerul umed din celelalte încăperi o să fie atras spre dezumidificator. Așa, fără prea mult bătăi de cap, faci toată casa mai uscată și mai confortabilă.

dezumidificatorul se pune in zona centrala

Identificarea Locului Ideal în Casă

Identificarea celui mai potrivit loc unde se pune dezumidificatorul se face în funcție de mai multe criterii, pe care trebuie să le cunoască și proprietarii:

  • circulația aerului în încăpere – Pentru că aceste dezumidificatoare sunt proiectate pentru a aspira aerul și pentru a îndepărta umezeala, este important să nu fie așezate undeva unde să blocheze circulația aerului. Eu recomand utilizatorilor să se asigure că aceste aparate se află la minim 1-2 m distanță de pereți și de alte obstacole pe toate laturile. Unele dezumidificatoare sunt proiectate în așa fel încât să poată funcționa fără probleme, la un randament bun, chiar și când sunt amplasate lângă perete;

circulația aerului în încăpere

  • praf și murdărie – Sunt modele de dezumidificatoare casnice gândite să filtreze particule de praf, dar dacă sunt așezate într-un loc cu prea mult praf, randamentul lor poate fi scăzut. Filtrul dezumidificatorului se poate colmata(înfunda), iar eficiența aparatului poate să scadă. Ceea ce înseamnă că alegerea locului în care va fi pus dezumidificatorul depinde de curățenia acestuia. Un mediu încărcat de praf poate compromite capacitatea de acționare și eficiența dezumidificatorului;

praf și murdărie

  • Recomandarea mea este ca dezumidificatorul să fie pus la o oarecare distanță de priză în care este conectat, pentru că în cazul existenței unei scurgeri de apă în timpul funcționării, pot apărea pericole nedorite;

 

  • Nu în ultimul rând, alegerea locului de amplasare a dezumidificatorului depinde foarte mult – așa cum spuneam mai sus – de drenajul acestuia. În cazul dezumidificatoarelor cu rezervor, apa trebuie aruncată periodic și devine incomod. În cazul modelelor cu furtun de scurgere(drenare), puteți evacua apa direct în canalizare fără a mai goli rezervorul.

Unde se pune dezumidificatorul în subsol

La subsol, unul dintre cele mai frecvente locuri unde se pune dezumidificatorul fiind este cea mai umedă încăpere din imobil, acest dispozitiv este important pentru că elimină posibilitatea dezvoltării fungilor și particulelor de mucegai.

În subsol există mereu umiditate în exces, de aceea dezumidificatorul trebuie pus în locuri care să respecte următoarele reguli:

  • lângă o priză, dar nu prea aproape și  în niciun caz lângă tabloul electric. Acea priză va fi folosită exclusiv pentru dezumidificator, nu pentru alt echipament;
  • în spațiu deschis, nu obstrucționat de cutii, cărți, haine sau orice altceva element depozitat în subsol;
  • în subsolul în care toate ușile și trecerile sunt închise etanș, în caz contrar se va consuma prea multă energie în încercarea de a dezumidifica aerul care intră constant în subsol.

În ceea ce privește apa colectată, se va alege dezumidificatorul în funcție de tipul de eliminare. Un dezumidificator cu rezervor trebuie golit ori de câte ori se umple. Dacă, în schimb, în subsol există o scurgere, mai util se va dovedi un dezumidificator cu evacuarea apei colectate direct în canalizare.

Unde se pune dezumidificatorul în subsol

Unde se pune dezumidificatorul în bucătărie

Gândindu-ne la bucătărie – care e un adevărat centru de umiditate în casa ta – să-ți spun cum poți folosi un dezumidificator acolo. Bucătăria are multe surse de umiditate: chiuveta, mașina de spălat vase, frigiderul și, bineînțeles, gătitul.

Cheia e să identifici sursa principală a umezelii și să pui dezumidificatorul aproape de ea. Dacă umezeala vine de la chiuvetă, un dezumidificator micuț plasat acolo e perfect. Sau, dacă bucătăria se umple de aburi când gătești, așază-l lângă aragaz. Ai înțeles figura?

Indiferent unde îl pui, amintește-ți că e important să menții un flux bun de aer. Așa că nu-l înghesui într-un colț sau într-un spațiu strâmt. Lasă-l să „respire”.

Unde punem dezumidificatorul în living

Sufrageria e adesea cea mai mare cameră din casă, așa că în teorie, ar fi ideal să pui dezumidificatorul undeva central.

Dar, știm cu toții că un dezumidificator mare și portabil chiar în mijlocul sufrageriei poate ocupa mult spațiu prețios. Dacă folosești dezumidificatorul în sufragerie, identifica sursa umezelii si amplaseaza dezumidificatorul in apropiere.

O sursă comună de umiditate în sufragerie poate fi ușa de la intrare, unde aerul umed de afară se strecoară înăuntru. Dacă asta e problema, atunci așezarea dezumidificatorului aproape de ușă ar fi cea mai eficientă soluție.

Și, nu uita, alege un dezumidificator destul de mare pentru a fi eficient în sufrageria ta. Cel mai probabil, un dezumidificator de capacitate mica, nu e suficient de puternic pentru a elimina umezeala din living.

Gândește-te la el ca la un paznic care veghează asupra confortului tău în zona unde petreci cel mai mult timp relaxându-te sau socializând.

Mutarea dezumidificatorului dintr-o camera în alta

Sigur, poți muta dezumidificatorul dintr-o cameră în alta, dar să-ți spun ceva interesant despre asta. Deși pare tentant să-l tot cari după tine, e mai eficient să-l lași într-un loc stabil. De ce? Păi, dezumidificatorul e ca un magnet pentru umezeală, atrăgând-o și creând în jurul lui un mediu mai uscat. Dacă-l lași într-un loc și ții ușile deschise, o să facă treaba mai bine pentru întreaga casă.

Și uite un sfat: dacă ai de uscat rufe sau ceva asemănător, mai bine aduci tu rufele aproape de dezumidificator, nu invers. Așa, aparatul rămâne eficient, și tu te bucuri de un aer mai uscat, fără prea multă bătaie de cap. Ce părere ai? Scrie în comentarii…

Lasă un comentariu