Cercetăm dezumidificatoare de peste 2 de ani. Dacă cumpărați prin link-urile noastre, este posibil să câștigăm un comision. Vezi detalii aici

Am nevoie de un dezumidificator dacă am aer condiționat?

Articol scris de:

Actualizat: 20 aprilie, 2023

Dacă vă întrebați dacă aveți nevoie de un aparat dezumidificator în plus față de aparatul de aer condiționat, răspunsul este – depinde.

Dezumidificatoarele pot fi utile în anumite climate și situații, dar nu sunt întotdeauna necesare.

Beneficiile dezumidificatoarelor

Un dezumidificator este un dispozitiv care ajută la eliminarea umezelii din aer. Acest lucru poate avea multe beneficii pentru casa dvs., inclusiv reducerea alergenilor, prevenirea răspândirii acarienilor și creșterea eficienței aparatului dumneavoastră de aer condiționat. Să aruncăm o privire mai atentă la fiecare dintre aceste beneficii pe rând.

Mai puțini alergeni

Unul dintre principalele beneficii ale folosirii unui dezumidificator este că poate ajuta la reducerea alergenilor din aer. Acarienii, mucegaiul sunt factori declanșatori obișnuiți pentru alergii și toți prosperă în medii umede. Îndepărtând excesul de umiditate din aer, dezumidificatoarele îngreunează răspândirea și proliferarea acestor alergeni.

Împiedică răspândirea acarienilor

Un alt beneficiu al dezumidificatoarelor este că pot ajuta la prevenirea răspândirii acarienilor. Acarienii sunt creaturi minuscule care se hranesc cu celulele pielii umane. Ele prosperă în medii umede și sunt un declanșator comun pentru alergii și atacuri de astm. Îndepărtând excesul de umiditate din aer, dezumidificatoarele îngreunează supraviețuirea și proliferarea acarienilor.

Controlul dăunătorilor

Dezumidificatoarele pot ajuta și la combaterea dăunătorilor. Anumiți dăunători, cum ar fi gândacii, sunt atrași de mediile umede. Îndepărtând excesul de umiditate din aer, dezumidificatoarele vă fac casa mai puțin ospitalieră pentru acești dăunători.

Confort sporit

Dezumidificatoarele vă pot crește nivelul de confort, făcând aerul să se simtă mai confortabil. Când aerul este prea umed devine inconfortabil. Dezumidificatoarele ajută la atenuarea acestui lucru prin eliminarea excesului de umiditate din aer.

Costuri reduse la energie

Dezumidificatoarele pot ajuta la reducerea costurilor cu energie, făcând aparatul de aer condiționat mai eficient. Când aerul este prea umed, poate face ca aparatul de aer condiționat să lucreze mai mult pentru a vă răci casa. Îndepărtând excesul de umiditate din aer, dezumidificatoarele fac mai ușor ca aparatul de aer condiționat să își facă treaba, ceea ce vă poate economisi bani la factura de energie.

Beneficiile dezumidificatoarelor

Am nevoie de un dezumidificator dacă am aer condiționat?

În timp ce unitățile de aer condiționat au capacități de dezumidificare, acestea pot să nu fie suficiente pentru anumite gospodării. Dacă locuiți într-un climat cald și umed sau dacă unitatea dvs. de aer condiționat este mai veche și nu este la fel de eficientă, atunci investiția într-un dezumidificator poate îmbunătăți considerabil nivelul de confort din locuința dvs.

Un dezumidificator nu numai că o va face să se simtă mai răcoroasă, dar poate să reducă dezvoltarea mucegaiului și să atenueze mirosurile de mucegai.

Pe de altă parte, dacă unitatea dvs. de aer condiționat controlează eficient umiditatea din locuința dvs., atunci un dezumidificator separat poate să nu fie necesar. Este important să vă evaluați propriile nevoi înainte de a face o astfel de achiziție.

În general, un dezumidificator poate fi o completare benefică a unei unități AC în situațiile în care este nevoie de un control suplimentar al umidității.

Am nevoie de un dezumidificator dacă am aer condiționat 2

Am nevoie de dezumidificator pe timpul verii?

Proprietarii de locuințe se pot întreba dacă ar trebui să utilizeze un dezumidificator în timpul sezonului de vară. Răspunsul este da, acesta poate fi de fapt benefic în mai multe moduri.

În principal, aerul mai uscat se simte mai răcoros și vă poate permite să vă setați aparatul de aer condiționat la o temperatură mai ridicată sau să nu îl folosiți atât de des, ceea ce duce la economii de energie.

Un dezumidificator, chiar dacă este un model mai ieftin cum este Silvercrest de la Lidl,  ajută la îmbunătățirea calității aerului interior prin reducerea excesului de umiditate, ceea ce poate preveni apariția mucegaiului.

Poate face ca locuința dvs. să se simtă mai confortabilă, în special în zilele calde și umede. Cu toate acestea, asigurați-vă că vă curățați și întrețineți dezumidificatorul în mod regulat pentru a vă asigura că acesta funcționează eficient.

În general, funcționarea unui dezumidificator pe timp de vară poate aduce numeroase beneficii pentru casa și sănătatea dumneavoastră.

Am nevoie de dezumidificator pe timpul verii

Aparatul de aer condiționat dezumidifică aerul?

Unul dintre principalele moduri în care aparatele de aer condiționat răcesc aerul este prin eliminarea excesului de umiditate.

Tot aerul are un anumit grad de umiditate, iar atunci când aerul rece de afară este adus în interior și încălzit, acesta poate provoca adesea creșterea neconfortabilă a nivelului de umiditate din interior.

Unitatea de aer condiționat preia acest aer cald și umed, îl răcește și îl eliberează ca aer mai rece și mai uscat înapoi în încăpere. Prin urmare, aparatele de aer condiționat au unele capacități de dezumidificare.

Totuși, dacă locuința dvs. are deja un nivel ridicat de umiditate sau dacă aparatul dvs. de aer condiționat nu funcționează corespunzător, este posibil ca acesta să nu fie capabil să țină pasul cu excesul de umiditate din aer.

În aceste cazuri, utilizarea unui dezumidificator separat poate ajuta la eliminarea unei cantități mai mari de umiditate din încăpere și la îmbunătățirea nivelului general de confort.

Este important să verificați și să întrețineți în mod regulat unitatea dvs. de AC pentru a vă asigura că funcționează la eficiență maximă – acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că poate face față oricărei umidități excesive din casa dvs.

Chiar dacă o unitate AC poate, din punct de vedere tehnic, să dezumidifice ca parte a procesului de răcire, pot exista momente în care doriți să completați cu un dezumidificator separat pentru un confort optim.

Concluzia

Un dezumidificator este o investiție excelentă pentru casa dvs. și vă poate ajuta să vă protejați pe dvs. și familia dvs. de pericolele umezelii pe tot parcursul anului.

Dezumidificatoarele sunt mai puțin costisitoare decât unitățile de aer condiționat și utilizează mai puțină energie electrică.

Chiar și așa, indiferent cât de puternic este un dezumidificator pe care îl cumpărați, acesta nu va reduce niciodată cu adevărat temperatura unei încăperi fierbinți la niveluri normale.

Dar, va menține însă nivelul de umiditate la un nivel scăzut și vă va proteja pe dvs. și casa dvs. de condens pe tot parcursul anului.

Lasă un comentariu