Cercetăm dezumidificatoare de peste 2 de ani. Dacă cumpărați prin link-urile noastre, este posibil să câștigăm un comision. Vezi detalii aici

Întreținerea dezumidificatorului. Cum și când se face?

S-ar putea să credeți că întreținerea dezumidificatorului nu este necesară și că nu merită deranjul.

Dar dacă doriți ca aparatul dumneavoastră să funcționeze corect și să dureze cât mai mult timp, este important să urmați câțiva pași simpli.

În articolul de astăzi, vă vom prezenta când și cum ar trebui să întrețineți un dezumidificator.

De ce este importantă întreținerea dezumidificatorului

Dezumidificatoarele sunt aparate esențiale în casele noastre, în special în climatele umede. Acestea funcționează prin extragerea umidității din aer, ajutând la reducerea nivelului de umiditate și la prevenirea apariției mucegaiului.

Deși dezumidificatoarele necesită puțină întreținere, ele trebuie curățate în mod regulat. În caz contrar, acestea pot deveni terenuri de reproducere pentru bacterii și mucegai.

Cum se face întreținerea dezumidificatorului?

Un dezumidificator cu consum redus de energie este o necesitate pentru multe case, în special primăvara și vara, când umiditatea este ridicată.

Dacă aveți un dezumidificator, știți că este important să îl mențineți în bună stare de funcționare, astfel încât să își poată face treaba în mod corespunzător.

Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă întrețineți dezumidificatorul și să îl mențineți în stare de funcționare eficientă.

Amplasarea este importantă

Dezumidificatoarele sunt cel mai eficient atunci când sunt plasate într-o locație centrală în casă, cum ar fi o cameră de zi sau un subsol. Acest lucru permite unității să distribuie uniform aerul umed în tot spațiul. Evitați plasarea dezumidificatorului în apropierea ferestrelor, deoarece acest lucru îl va face să lucreze mai mult decât este necesar și îi va scădea eficiența generală.

Păstrați-l curat

La fel ca orice alt aparat din casă, dezumidificatorul dvs. trebuie să fie menținut curat pentru a funcționa corect. Murdăria și praful se pot acumula pe bobine și pe alte părți ale unității, făcându-l să funcționeze mai puțin eficient. Inspectați-vă dezumidificatorul în mod regulat și folosiți o cârpă moale sau o perie atașată la aspirator pentru a îndepărta orice acumulare.

Păstrați dezumidificatorul curat

Înlocuiți filtrul

Majoritatea dezumidificatoarelor au un filtru de aer care ajută la reținerea impurităților din aer. În timp, aceste filtre se pot înfundă cu murdărie și praf, împiedicând fluxul de aer corespunzător și făcând ca unitatea să funcționeze mai puțin eficient. Filtrele trebuie înlocuite la fiecare trei luni sau mai devreme dacă sunt murdare.

Înlocuiți filtrul

Inspectați serpentinele

Serpentinele din interiorul dezumidificatorului dvs. joacă un rol important în performanța generală a acestuia. Dacă acestea devin murdare sau deteriorate, pot face ca unitatea să funcționeze mai puțin eficient. Inspectați bobinele lunar și curățați-le cu o perie moale sau o cârpă dacă este necesar.

Evitați ciclurile scurte

Acest lucru poate solicita inutil aparatul și îi poate reduce durata de viață. Pentru a evita ciclurile scurte plasați aparatul într-o zonă cu o bună ventilație și țineți ușile și ferestrele închise atunci când aparatul funcționează.

Nu setați nivelul de umiditate prea scăzut – urmăriți un nivel cuprins între 30-50%.

Goliți și curățați frecvent rezervorul

Majoritatea dezumidificatoarelor au un rezervor care colectează apa extrasă din aer. Acest rezervor trebuie golit frecvent, în funcție de cât de des este folosit dezumidificatorul.

Dacă rezervorul nu este curățat, apa poate stagna și poate începe să miroasă.

Golirea regulată a rezervorului ajută la prelungirea duratei de viață a dezumidificatorului, împiedicând acumularea de depuneri minerale pe serpentine.

Pentru a curăța rezervorul, este suficient să-l scoateți din unitate și să-l goliți într-un canal de scurgere. Puteți să îl clătiți cu apă curată dacă există acumulări de murdărie.

Ce se întâmplă dacă nu întrețineți corespunzător dezumidificatorul

Dacă nu vă curățați dezumidificatorul, serpentinele ar putea fi înfundate cu praf și murdărie, ceea ce va reduce eficiența acestuia.

Un dezumidificator murdar ar putea începe efectiv să elibereze spori de mucegai în casa dvs. Mucegaiul este un organism viu care produce spori care plutesc în aer și care pot ateriza pe suprafețe și se pot dezvolta. De aceea este important să vă păstrați dezumidificatorul curat pentru a preveni apariția mucegaiului în casa dvs.

Cum se curăță un dezumidificator cu oțet?

În timp ce majoritatea dezumidificatoarelor vin cu instrucțiuni despre cum să le curățați, există câteva sfaturi generale care vă pot ajuta să faceți procesul mai ușor.

Începeți prin a amesteca părți egale de oțet și apă într-o sticlă cu pulverizator. Apoi, pulverizați amestecul în rezervorul dezumidificatorului și lăsați-l să stea câteva minute. Apoi, folosiți un burete, o perie de frecat sau chiar o periuță de dinți pentru a șterge rezervorul. Nu uitați să curățați și serpentinele și filtrul – pur și simplu scoateți grila și folosiți o perie cu peri moi pentru a îndepărta praful.

Cum se curăță un dezumidificator cu clor?

Dacă observați mucegai în interiorul dezumidificatorului, puteți folosi înălbitor pentru a curăța mucegaiul. Pur și simplu amestecați o parte de înălbitor cu zece părți de apă și folosiți o cârpă moale pentru a șterge zonele afectate. Uscați bine dezumidificatorul înainte de a-l folosi din nou.

Lasă un comentariu