Cercetăm dezumidificatoare de peste 2 de ani. Dacă cumpărați prin link-urile noastre, este posibil să câștigăm un comision. Vezi detalii aici

Cum puteți folosi apa din dezumidificator ?

Maria

Apa – sub formă de vapori – este peste tot în jurul dumneavoastră, în aer. Umiditatea este cantitatea de vapori de apă din aer. Puteți controla umiditatea din locuința dumneavoastră cu ajutorul unui dezumidificator de aer.

Dacă porniți un dezumidificator într-un spațiu umed, acesta colectează excesul de vapori de apă pentru a proteja mobila și sănătatea. În loc să aruncați apa colectată, încercați să o folosiți în avantajul dumneavoastră.

Dacă vreți să aflați cum puteți folosi apa din dezumidificator, am găsit câteva moduri care te vor ajuta să nu faceți risipă de apă.

Vorbim adesea despre cum să vărsăm apa colectată de dezumidificatoare la canalizare. Dar, având în vedere necesitatea de a conserva resursele planetei noastre, putem reutiliza această apă.

Cum funcționează un dezumidificator?

Dezumidificatoarele funcționează folosind aceleași principii ca și aparatele de aer condiționat.

Amplasate intr-o zonă ideală, acestea folosesc un ventilator pentru a aspira aerul umed din mediul înconjurător. Aerul umed este apoi trecut peste serpentine răcite. Când aerul se răcește, nu mai poate reține umezeala.

Astfel, se formează picături de apă ca urmare a condensării.

Dezumidificatorul preia aerul și îl încălzește din nou. Apoi trimite aerul înapoi în casă, ceea ce reduce nivelul de umiditate si îl menține îl parametrii normali.

Apa care se acumulează se numește condens. Trebuie să goliți rezervorul dezumidificatorului atunci când acesta se umple.

Cum funcționează un dezumidificator

 

Apa din dezumidificator este distilată ?

Dezumidificatoarele elimină umiditatea din aer. Acest lucru este similar cu modul în care funcționează distilarea, dar apa din dezumidificatoare nu este distilată. Deși se apropie de această categorie.

Prin distilare apa este fiartă și se transformă în abur, aceasta ucide majoritatea agenților patogeni. Pe măsură ce apa se evaporă, lasă în urmă și minerale și alți contaminanți. Când aburul se răcește înapoi în formă lichidă, este foarte pur și fără substanțe toxice.

Un dezumidificator nu fierbe apa și nici nu o transformă în abur. Pur și simplu o extrage din aer prin condensare.

Acest lucru înseamnă că apa din dezumidificator este lipsită de minerale, motiv pentru care este similară cu apa distilată. Cu toate acestea, deoarece nu trece prin același proces, nu este la fel de pură și sigură.

Apa din dezumidificator este distilată

Cum să NU folosiți apa din dezumidificator?

Pot să beau apa pe care o colectează dezumidificatorul meu?

Aceasta este o întrebare frecventă pe care o auzim de la proprietarii de dezumidificatoare. Răspunsul este nu, nu aveți voie să beți apa pe care o colectează dezumidificatorul dumneavoastră.

Motivul este simplu: apa poate conține substanțe chimice sau bacterii dăunătoare. Băutul apei ar putea fi dăunător pentru dumneavoastră, pentru animalele de companie sau pentru plantele comestibile.

Apa din dezumidificator poate conține:

 • Metale

Deoarece apa dintr-un dezumidificator nu este menită să fie băută, producătorii acestor aparate nu trebuie să folosească materiale de calitate alimentară.

Acest lucru înseamnă că, pe măsură ce apa captată se scurge pe suprafețele de plastic și metalice, acestea pot prelinge în apă compuși de plastic cancerigeni și metale grele precum cuprul, aluminiul și, eventual, chiar plumbul.

 • Microorganisme

Apa pe care o colectează un dezumidificator nu se mișcă și, prin urmare, devine un loc în care se pot dezvolta bacterii. Aceste bacterii pot proveni din mai multe locuri diferite, cum ar fi aerul.

Ce NU puteți face cu apa din dezumidificator

Cum puteți folosi apa din dezumidificator în activitățile zilnice?

 • Udatul plantelor

Puteți turna apa colectată de dezumidificatorul dumneavoastră într-un vas de udare și o puteți folosi pentru a uda plantele din casă sau de afară, pe gazon sau în grădină.

Cu toate acestea, nu ar trebui să folosiți această apă pentru a uda plantele pe care le veți mânca, deoarece poate conține urme de plumb și alte elemente dăunătoare. Aceasta deoarece aceste toxine pot fi absorbite de plante și apoi depuse în fructe sau legume.

 • Activități de curățenie

O puteți folosi pentru a curăța mașina și alte zone exterioare.

Unii oameni o folosesc și pentru a curăța interiorul casei și pentru a se spăla pe mâini, dar asigurați-vă că adăugați puțin detergent sau săpun în apă, astfel încât orice microorganisme prezente să fie ucise.

 • Toaletă

O altă modalitate de a conserva apa pe care o colectează dezumidificatorul dvs. este să o folosiți pentru a trage apa la toaletă.

Vă sugerăm să păstrați o găleată cu această apă lângă toaletă și să o turnați în rezervorul toaletei până se umple imediat după ce trageți apa. În acest fel, folosiți apa reziduală, în loc de apă potabilă curată.

 • Vopsit/Văruit

Dacă vă simțiți creativi, luați vopselele și folosiți apă de la un dezumidificator. De asemenea, o puteți folosi pentru a vă spăla pensulele după aceea.

 • Fierul/Stația de călcat

Unii oameni spun că puteți folosi apa de la dezumidificatorul dvs. pentru a o pune în fierul de călcat cu abur.

Aceasta este o modalitate bună de a împiedica mineralele să se acumuleze în fierul de călcat și să se depună pe hainele tale. Apa din aerul din casa ta nu are la fel de multe minerale ca apa de la robinet, așa că este mai bine să folosești această apă.

 • Autoturisme

Apa de dezumidificare nu conține minerale și este o opțiune mai bună pentru radiatorul dumneavoastră decât apa de la robinet. Amestecați apă de dezumidificator cu antigel – raportul tipic este de 50:50 – și folosiți-o pentru a umple rezervorul de lichid de răcire al mașinii dumneavoastră.

!Atentie! Apa din absorbantele de umiditate nu se poate refolosi.

Concluzia

Deci, după cum puteți vedea, nu există niciun motiv pentru care nu putem cu toții să reutilizăm 100% din apa pe care o colectează dezumidificatoarele noastre.

Dacă aveți și alte idei despre cum ar putea fi reutilizată apa, atunci vă rog să le adăugați în comentariile de mai jos și voi avea grijă să le adaug la articol. Vă mulțumesc anticipat!

3 comentarii la „Cum puteți folosi apa din dezumidificator ?”

 1. O pot folosi și pictorii, cei care lucrează cu vopsele pe baza de apă. De ex eu foloseam apa distilata pentru a păstra vopseaua acrilica proaspătă mai multe zile, intr-un recipient cu capac, pentru ca apa de la robinet dezvoltă mucegai in timp, și apoi vopseaua miroase urat. Voi incerca apa din dezumidificator. Eu intrasem sa citesc dacă este utilă in fierul de călcat, ca acolo mereu rămâneam fără rezerve, iar cea de la robinet e super dură la noi in zona.
  Mersi!!

  Răspunde

Lasă un comentariu